Dinsdag 16 juni.
Lekker rustig op gestaan en heerlijk ontbeten. Daarna alles weer ingepakt, ja het houd je bezig dat kamperen. Vandaag staan de watervallen van IJsland op het programma, maar eerst nog even wezen lopen in het bos, “bos” ja je hoort het goed bos, IJsland heeft bos! Bomen zijn niet groot en ca 50 jaar oud meeste bestaat uit berk en ook kom je groepen met lariks tegen.
Op dit moment worden er op meer plaatsen weer bomen aan geplant, IJsland had vroeger veel meer bos. Dit is door de Vikingen en tal van overstromingen verdwenen.
Toch wel heel apart om in een bos te lopen wat ook nog eens in een grote kloof ligt. Verhaal gaat dat de kloof de hoefafdruk is van Sliepnir, het achtbenige paard van de vikinggod Ooin, dat op een dag struikelde en met 1 hoef op IJsland neerkwam. Je zult er toen maar gelopen hebben.
Ofschoon de geologen het onderling nog niet helemaal eens zijn over het ontstaan van Asbryrgi, zo heet deze kloof,komen zij toch met andere verklaringen. De meest gangbare is die van een fossiele waterval. Asbryrgi ,zou volgens deze verklaring tussen 2000 en 5000 jaar geleden in relatief korte tijd zijn uit geslepen door de Jokulhlaups (vloedgolf door vulkanische activiteit onder het noordelijk deel van de Vatnajokull) van de Jokusla-rivier . deze gletsjerrivier, die haar loop verschillende keren heeft gewijzigd, loopt nu verder naar het oosten. Aan het eind van de kloof, waar nu een meertje is en een zeer klein waterstraaltje naar beneden komt, zou de gletsjerrivier eens een grote waterval hebben gevormd.
Dit is je haast niet voor te stellen maar het is wel fantastisch om te zien. Op de rotswanden nestelen veel noordse stormvogels , omdat de jongen te zwaar zijn als ze voor het eerst het nest verlaten , moeten ze de afstand naar zee lopend afleggen.( jongen vogels die aan de kust zijn geboren, vallen in zee tot ze ligt genoeg zijn om te kunnen vliegen.
Na deze mooie wandeling richting de watervallen, maar eerst nog even stoppen om de brug over de Jukulsa a Fjollum op de foto te zetten en op dat moment ontstaat er ook een klein windhoos in het dal, super om dat ook weer even mee te mogen maken, zijn toch net de dingen die het weer spannend maken. Nou is heel IJsland al spannend, bij elke bocht lijkt het wel of er weer een verassing is.
En nu dan toch echt op naar de watervallen, het is te merken dat ik nu in een streek kom die door veel meer toeristen word bezocht, er is in eens veel meer verkeer op de weg. Bezienswaardigheden zijn ook een stuk drukker. Was in het oostelijk deel gewend om er alleen te zijn. De drukte is ook wel weer gezellig en leuk. Zo spreek je nog weer eens wat mensen.
Een egelsman die IJsland in 10 dagen doet, Nederlanders die kom je ook over al tegen. Sta nu op een camping bij Reyjahlid. Met aan de ene kant een camper met een echtpaar uit Nederland en aan de ander kant een stel uit Duitsland. Ik was gewend om of met een of alleen op de camping te staan. Nu staan er nog 9 andere. Ja even weer wennen om onder de mensen te zijn.
Terug naar de watervallen
De eerste die ik onder weg tegen kwam was Hafragilsfoss deze is 27 meter hoog de volgende die ik tegen kom ligt verder stroom op waards en dat is de beroemde Dettifoss ook gelijk de hoogste van de drie met 44 meter en 100 meter breed, op 1,3 km van Dettifoss ligt dan ook nog Selfoss de kleinste van de drie met 13 meter maar niet minder spektakelleer. Al deze 3 watervallen liggen in de Jokusla a Fjollum gletsjerrivier deze voert gemiddeld 193 kubieke meter water per seconde en jaarlijks 5 miljoen ton klei naar zee af. Rivier ziet dan ook echt grijs.
Ik heb weer even genoeg water gezien en vervolg mijn weg over 28 km wasbord, zo lang wasbord had mijn moeder niet maar weet nu wel hoe het voelt. Als je geen goeie schokbrekers hebt ga dan niet naar IJsland, dan wordt het een ware hel qua rijden. Als er nog wat los onder de auto heeft gezeten ben ik dat nu kwijt, ben benieuwt bij het volgende garage bezoek.
Gelukkig kan ik na dit wasbord de ring op en ja die heeft, goed geraden nr 1. Het landschap begint steeds meer te veranderen in waar IJsland om bekent staat lava velden. Verlaat dan nu ook de kust en de vogels en trek wat meer het binnenland in naar de natuur verschijnselen die werden blijk baar dus al aangekondigd door een kleine windhoos en de watervallen.
Mijn eerste stop is de krafla-kracht centrale, deze wekt met behulp van aardwarmte en stoom energie op. Tot vier uur is het bezoekerscentum open dus ik was net even te laat, morgen als nog maar even gaan kijken. Het winnen van energie op deze manier ziet er wel spektakelleer uit. Over al stijgen grote wolken stoom op en je hoort ook op die verse plaatsen het gefluit van de stoom. Ook hangt er hier een aparte geur van water en zwavel.
Vlak bij deze centrale ligt de spleetvulkaan Leirhnjukur, met schitterende lavavlaktes en plaatsen waar nog de warmte naar boven komt, soms tot spookachtig aan toe. Een hele aparte gewaarwording om tussen dit alles rondt te lopen. Ook hier hangt een lucht van zwavel.
Of is iemand zijn doos met eieren ooit vergeten?
Op de camping nog even bij de Nederlanders in de camper zitten koffie drinken en daarna alles maar klaar gemaakt voor de nacht.
Hoi Roel,
Leuk om deze verslagen te lezen.
Kan je er ook foto`s bij zetten.