zondag 5 juli

Zondag 5 juli
Het heeft de hele nacht gewaaid en geregend de regen was het mist erge nog maar de wind die er stond was gewoon vies hard, wel een mooie test voor de tent. Maar door de fijne nevel van regen is ook de binnentent wat vochtig geworden. Was misschien achteraf verstandiger geweest om in de auto te slapen dan het ik nu niet met een natte tent gezeten. Met opruimen zal alles nog wel veel natter worden want het houd niet op met regenen en de afsprak is dat we tegen half tien zouden gaan rijden. Dus op het moment dat de wind en de regen op hun minst zijn maar snel alles zo droog mogelijk ingepakt te krijgen. En dag gaat natuurlijk gewoon niet lukken dus vanmiddag opzoek naar een locatie waar het wel droog is zo dat alles eens kan drogen.
En je zult het niet geloven maar als we weg rijden is het ook droog. Eerst nog even afscheid genomen van David en zijn vrouw, zij wonen de hele zomer als kampbaas op deze plek. Wat dan ook wel en fantastische plek is als je de regen en de wind even vergeet.
Owen weet wel van door rijden of zou hij met die grote banden minder van de weg voelen? Aan gekomen bij de eerste grote doorwaarding staat hij ook even te kijken, dus hier ben jij gister door gegaan? Ja. Het water staat iets hoger dan gister maar zal mekaar niet veel maken. Ik geef hem mijn camera mee. Wil deze keer toch echt die foto’s hebben. Ziet er op de foto’s toch nog anders uit dan je in de auto ervaart nou ja het is ook bijna varen. Het erge is dat ik straks als ik terug ben in Nederland deze oversteek mogelijk vier keer heb gemaakt.
Owen moet er toch wel om lachen bij hem komt het water niet veel hoger dan net onder zijn deur en ik heb het bijna halverwege de deur staan. Maar voor een beginneling doe je het niet slecht de F210 staat toch bekent dat je er toch wel de nodige ervaring voor moet hebben. Of hebben ze dat gedaan van wegen de rivieren? Op IJsland rij je altijd met licht aan ook als je de rivier in duikt heb ze toch maar even uit gedaan, maar ben ze ook al eens vergeten en heb nog steeds licht. Iedereen roept altijd uit doen anders gaan je lampen kapot. Na mijn vakantie kan ik vertellen of dat wel of niet zo is.
De reis met Owen gaat door. En we kruisen nu ook rivier na rivier, dit is wel goed voor het zelf vertrouwen. Ook weet hij de mooiste plekken op de route te vinden. Ben ik even gelukkig dat ik van deze bijna 40 jaar IJsland gebruik mag maken. Toch heb ik het meeste gehad aan alle doorwaadingen vandaag en de uitleg er bij. Misschien toch van uit Nederland maar eens een verassing naar hem toe sturen als dank.
Halverwege de middag staan we weer op het asfalt hij heeft nog een aantal afspreken voor zijn komende toer en ik ga langzaam aan weer aan Reykjavik denken. Maar eerst wil ik toch even kijken of ik ergens op internet kan. Lig al een eindje achter met mijn verhaal, om maar te zwijgen over het achter liggen met fotos.
Maar die van vandaag gaan er zeker even met spoed op. Ze zijn namelijk wel heel mooi geworden echt een serie van er in en er weer uit. Deze doorwaarding wordt als 1 van de moeilijkere beschouwt zeker met de huidige waterstand en de stroming. Mag hem van Owen vandaag niet nog een paar keer doen. Ook zal hij mij vandaag even laten zien waarom ik op de 261 niet verder kon.
Er ligt een eindje verder dwars door de rivierbedding gewoon een nieuwe weg en als je dat van uit het zuiden niet weet pak je heel gemakkelijk de oude route. Kan dan ook wel weer om me zelf lachen. Ja blijf een raar volk hier.
Wordt straks samen met Marieke maar eens kijken welke routes we allemaal gaan rijden zo dat er straks meer logica in zit dan bij mij. Krijg vandaag nog wel even mee dat die lens 70-200 3 kilo weegt, alleen daarom moet er een tweede tas mee. Mag me haast wel gaan schamen. Maar gelukkig is ze ook wel een beetje een engel.
Vandaag Jan Petter ook even een mailtje gedaan om hem te bedanken voor de hulp bij het snorkelen. Zonder hem had ik nu toch mooi steeds voor die rivier staan te wachten. Rievier doorwaadingen blijven toch wel iets aparts, maar naar vandaag gaan ze wel veer makkelijker en zelf verzekerde dan een aantal dagen terug zeker nu het water ook nog hoger stond door de regen.
Toch scheiden onze wegen halver wegen deze middag. Mogelijk dat ik morgen avond laat en anders dinsdag in het begin van de morgen al in Reykjavik aan kom. Wil daar zo ie zo even langs bij Artic Trucks. Daar laat ik ook even opnieuw een las trekken op de treeplank, sta er ook niet van te kijken dat deze weer los gekomen is. Daar maar even vragen en kijken of ze het nu met een plaatje er over kunnen doen. En anders gaan ze er maar af. Nog meer rede om wat anders te gaan bedenken. Rock slidders die ook als lucht tank kunnen dienen is ook wel een idee.
Ook wil ik graag daar nieuwe spatlappen voor achter halen de huidige beginnen door te scheuren, er zullen er dan toch andere op moeten.
Verder hoorde ik dat er in de buurt van de camping twee grote outdoor winkels zitten die van alles hebben afgeprijsd. Nu de euro toch zo gunstig staat ten opzichte van de kroon is het mischien wel even leuk om rond te kijken. en moet niet vergeten de auto te wassen wel is waar de helft maar moet wel even. En de binnenkant wat netjes maken. Al denk ik dat ik komende maanden nog heel veel plezier ga hebben van al het stof wat over al zit, ja over al zit het.
Na dat Owen en ik weer ieder onze weg zijn gegaan, was wel super om mekaar zo even weer te zien. en kan me haast niet voor stellen dat hij niet nog even op de camping in Reykjavik langs komt en onder weg zullen we ook vast nog wel wat van mekaar horen. Al is het wel lachen met smsen. Mijn Engels is dan wel aardig goed volgens Owen, maar zo dra het op schrijven aan komt is het een heel ander verhaal, maar ach smsen in het Nederlands wordt volgens Owen voor hem helemaal niks. Maar kom er wel uit zeg hij. Hij blijft het knap vinden dat Nederlanders toch wel redelijk hun tallen spreken daar zouden heel wat Engelsen nog wat van kunnen leren.
Na onze wegen scheiden bin ik bij de vvv in Hvolsvollur terecht gekomen. Daar kon ik weer voor niks het internet op. Ben benieuwt of dat morgen in Selfoss ook kan. na daar een poosje gezeten te hebben fotos kosten toch een hoop tijd.
Uit eindelijk ben ik op de camping in Arnes beland, dit is de laatste stop voor dat je de Sprengisandur route het binnenland in neemt. Op deze camping staan alleen maar IJslanders , dus was wel even vreemd om als enige van buiten af binnen te komen. Maar is juist ook wel weer eens leuk om niet samen met andere toeristen op een camping te staan. Zo leer je toch wat meer de cultuur kennen.
Ze hebben een heel simpel spel met 10 blokken hout van 7x7x15 en 1 blok dat is een soort koning van de zelfde maat alleen dan een keer zo lang. De 10 kleine blokken worden aan weerszijde van het speel veld gezet 2 maal een rijtje van 5 met een 50 cm er tussen het hele veld is ca 10 meter lang en in het midden staat de koning. De bedoeling is dat je om en om met een stok net wat dikker dan een bezemsteel en een lengte van 30 cm, de blokken van je tegenstander omgooit. Als dit lukt mag de tegenstander, proberen om met dat blok de koning om te gooien. Lukt dat dan mag je je blok weer terug zetten. Lukt dat niet dan komt hij te staan, waar deze gevallen is. Dit moet wel op de helft van de tegen partij zijn. deze mag dan het blok weer om gooien en het verdwijnt dan van het veld. Alle 5 van het veld, en dan moet de koning om en heb je gewonnen.
Een heel simpel spel maar breng wel heel veel lol mee.
Veel IJslanders vinden het wel leuk om te zien dat je Alleen onder weg bent, ach ja dan kun je ook geen ruzie maken bij het naar links of rechts gaan. Bij de buren hier rijden ze met zijn vieren die komt niet eens de kruising af; de een wil links de ander rechts , weer een ander recht door en de laatste achteruit. Ik snap nu dat hij graag zou ruilen.
Maar ik niet, wie weet mag ik komende weken ook wel kibbelen over de richting .
Dit was toch wel weer een dag met veel te veel leuke dingen. Ben benieuwt wat de komende dagen nog brengen. Eending is zeker ze brengen een reismaatje. Na een ruim een maand alleen onder weg zijn, nou ja, alleen je komt genoeg mensen tegen is het vast ook gezellig om tweeën halve week samen met iemand te reizen en alle indrukken te delen.
Zit voor vandaag op pagina 38 van mijn verslag dus brei er voor nu een punt aan.

Comments are closed.