woensdag 15 juli

Woensdag 15 juli.
Na een rustig ontbijt met een gekookt eitje, en op het gemak in gepakt, gaan we vandaag naar een van de uiterste puntjes van de westfjorden, even voor de duidelijkheid , het uiterste wat met de auto te doen is. een deel van de westfjorden is alleen maar te voet of met een boot te bereiken.
Van uit Holmavik gaan we eerst in Drangsnes opzoek naar drie, natuurlijk warme, badjes met uitzicht op zee en de bergen. Na deze gevonden te hebben tegen over de kerk aan de kust. Was het heerlijk vertoeven in het warme water. In het begin is het wel even wennen om in het hete water te stappen maar door er geleidelijk in te zaken went het al snel en is het heerlijk.
Even daar voor kwamen we nog een sage tegen over versteende trol.
Eeuwen geleden waren er drie trollen. Die op een nacht besloten de westfjorden te scheiden van de rest van IJsland. Door het graven van een tunnel van Hunafloi in het noorden naar Breioafjorour in het westen. Om het interessant te maken besloten ze er een competitie van te maken. De trollen werkten de hele nacht door, tot ze er achter kwamen dat ze het niet voor mekaar kregen, om dit in een nacht te doen. Toen de zon op kwam veranderde alle drie de trollen in steen. De laatste trol was zo kwaad dat het niet gelukt was om meerdere eilanden te maken. Net voor dat zij in steen veranderde, gooide de trol haar schop zo hard neer, dat er een stuk van een klif afbrak. Op deze manier ontstond het eiland Grimsey. Ze staat nu aan de kust en kijkt naar het eiland en haar schop staat nog op het noordelijke einde van het eiland.
Djupavik, was vroeger een flinke vissers plaats maar nu is er alleen nog een hotel en ligt er nog een oude haringfabriek. De weg er heen is super om te rijden al werkt het weer niet helemaal me. Het is in de loop van de dag beginnen te regenen en dit zet aardig door. De weg wordt er dan ook niet beter op. Vanaf dat moment rij ik dan ook met ingeschakelde vier wiel aandrijving. Dit heb ik al eerder gedaan op natte graffel wegen. De auto wil dan net even mooier door de bochten en de achterkant wil niet meer uitbreken. Mede hier door kunnen we nog aardig door rijden.
Onder weg lunchen we van wegen de regen voor het eerst in de auto. De auto ziet er op dat moment van buiten ook al niet meer uit. Het wassen van vorige week is al weer helemaal te niet gedaan. Ik heb ook besloten om de auto tot in Nederland niet meer te wassen.
Bij de aankomst in Djupavik, valt gelijk de oude haringfabriek op. Deze domineert het dorpsgezicht, maar is al in verre staat van verval. Al lijkt het er wel op dat men bezig is om deze op te knappen en een nieuwe leven te geven als expositieruimte. Een rondje lopen word al snel afgebroken doordat de vele sterns die op het dak broeden het daar niet mee eens zijn. Verder is er nog een super mooie waterval te zien. echt een om even van te genieten.
Bij het passeren van Arnes valt het gelijk op dat dit gehucht 2 kerkjes heeft. Er zit een leuke anekdote aan vast. Toen er alleen nog het oude kerkje uit 1850 stond, konden de bewoners het niet eens worden: het oude kerkje opknappen of een nieuwe bouwen. Na vijf jaar strijd werd besloten allebei te doen.
De weg wordt naarmate de regen aanhoud steeds meer een modderpad met stenen, maar op sommige plaatsen zorgt, juist de regen dat de weg steeds vlakker wordt. Op deze stukken rijd het voor de afwisseling dan ook weer heerlijk.
In Krossnes gaan we wederom opzoek naar een natuurlijk verwarmd bad. Dit bad lig op het strand en kijkt uit over zee. Het is er zo druk dat we besluiten om langzaam aan terug te rijden en nog even de afslag naar Ingolfsfjorour te nemen, ook hier staat nog een oude haringfabriek. Deze is in nog veel slechtere staat dan die in Djupavik en ook hier nestelen over al sterns. Na even rondgekeken te hebben zijn we richting de camping bij Kluka, hier ligt naast de camping en het hotel een warme natuurlijke bron; Gvendarlaug, deze wordt al sinds de sagatijd gebruikt om te baden. Naast deze bron ligt er nu ook een natuurlijk verwarmt zwembad. Het was dan ook heerlijk om deze dag al zwemmend en badend af te sluiten het zwembad had een temperatuur van ca 32 graden en de bron van ca 41 graden. Dit was echt super genieten.

Comments are closed.