dinsdag 14 juli

Dinsdag 14 juli
Vandaag begon de dag met regen en veel wind,hierdoor was het wat langer slapen ook niet erg. Voor het eerst zaten we dan in de tent te ontbijten. Voor het ontbijt nog even de laatste hand gelegt aan mijn verhaal van gister, dit was blijven steken na een wijntje.
Na het ontbijt hadden we weer eens een beetje geluk met het weer, of zou het komen door het uitzicht wat we hadden? We keken uit op een kerkje, met op de achtergrond IJslandse bergen. Alles ging droog de auto in behalve het buiten doek van de tent. Van uit Bolungarvik zijn we naar Isafjordur gereden. Gisteravond was er al een boodschappenlijst gemaakt om met genoeg voorraad weer op reis te gaan. Ook nu kwamen we weer veel te veel lekkere dingen tegen, om eens uit te proberen.
Toen op naar de tourist information om te vragen of deze internet hebben. Na nog de nodige folders mee genomen te hebben. Zijn we voor internet bij het naast gelegen café beland, zo kon ik gelijk mijn blog weer bij werken. Ook hier wist Miek weer wat lokaals lekkers te vinden. Een drankje met super lekkere cake. Na een uurtje zijn we weer onder weg gegaan, het was toen inmiddels al tien voor half drie.
We beginnen de tocht door de westfjorden, je rijd steeds van het begin tot het eind door deze fjorden en dan rij je weer aan de andere kant terug. Je ziet op deze manier steeds beide kanten 2 keer . het blijft adembenemend om hier te rijden. Als je een auto aan de andere kant van het fjord zit rijden lijkt het wel een speelgoed autootje, het gevoel van verhoudingen ben je hier helemaal kwijt.
Aan het eind van een van de fjorden komt het eilandje Vigur. Vigur is een klein eiland dat in de westfjorden ligt. Op dit eiland staat een permanent bewoonde boerderij, verder staat er de enige korenmolen van IJsland. Deze molen is tot 1917 in gebruik geweest om te malen en nu te bezichtigen. In het broedseizoen is een groot deel van het eiland afgesloten.
Ook bij het uitkomen van de volgende twee fjorden komen we Vigur nog weer tegen en dan laten we het achter ons. We vervolgen onze weg over de 61, over 1 van de fjorden ligt een brug, deze is afgesloten in verband met onderhoud en er is een omleiding ingesteld. Dat betekend gewoon om het fjord heen rijden. Ook zeker geen straf. Aan gezien wij naar Reykjanes laten we de eerste afslag rechts liggen om zo weer aan de andere kant van de brug weer uit te komen. In de omgeving van Reykjanes liggen een aantal warme bronnen. In de 18de eeuw werd hier met behulp van aardwarmte een tijd lang zout gewonnen. Later is hier een immens schoolgebouw met zwembad neer gezet, dat nu als hotel-restaurant dienst doet, maar zijn beste tijd heeft gehad. Alles ziet er verveloos en verwaarloost uit. Het nodigt dan ook niet echt uit om lang te blijven. Het zwembad is al 58 jaar oud. Verderop in het veld ligt nog het oude warme bad ca 158 jaar oud. Ook zijn er nog wat restanten van de zoutwinning te vinden. Na een korte wandeling vertrekken we toch richting Holmavik om daar de nacht door te brengen.
Op Camping aan gekomen rijd er net een IJslander met een opmerkelijke auto weg, geen idee wat het is, maar lijkt zeker oud, en ziet er op en top verzorgd uit. Onderweg zijn we deze auto ook al een keer tegen gekomen. Eigenlijk best jammer dat ik nog steeds niet weet wat het nou precies is en geweest is. in de toekomst maar eens op internet gaan zoeken.
Na het opzetten van de tent, weer heerlijk aan het koken, vandaag staat er broccoli, met gebakken aardappeltjes en IJslands lam op het menu. De lam was super lekker, dit ga ik zeker missen in Nederland.

Comments are closed.