zaterdag 20 juni

Zaterdag 20 juni
Vandaag is de relax dag van deze week geworden. Vanmorgen eerst heerlijk wat langer blijven liggen. Gelijk maar even geoefend met ontbijt maken voor in juli. Mis alleen nog een oven bij mijn coleman, warme broodjes gaat dus niet lukken, misschien wel een mooi verjaardagscadeau. Kan wel verklappen de IJslandse eieren knappen bij het koken, binnenkort eens met andere eieren nog eens proberen. Toch is het ook wel leuker om zo op te staan en weten dat je vandaag geen meter gaat rijden. Wat een rust.
Na mijn ontbijt eerst eens de was gedaan en die te drogen hangen. Best leuk als iedereen naar je zit te kijken en hoopt dat het opzetten van je waslijn een aantal keren mis gaat, jammer dan gaat gewoon goed.
Tussen door vertrekken en komen er weer mensen op de camping. Onder het maken van en kop thee spreekt Peter mijn aan. Een Nederlander die hier met nog 3 andere landgenoten en een zeiljacht ligt om mee te doen aan de zeilrace naar Grimsey en terug. De start, heb ik gemist, deze zou volgens zeggen om zes uur zijn, maar die was dus al veel eerder, ik snap niks meer van de IJslanders en tijd. Dus sorry ook geen foto’s van de start. Wat op zich wel weer jammer is, toch maar even uitzoeken wie hier voor verantwoordelijk is. Wel te hopen dat we, ja om het Hollandse gevoel te houden, we winnen. Hoop dat ik daar later nog eens op terug kan komen na een mailtje van Peter over hoe het gegaan is.
Vandaag voor het eerst de vraag gekregen van IJslanders of ik niet boos op ze was van wegen het vallen van de bank. Ik boos waarom, mijn geld stond er niet en IJsland is nog nooit zo goedkoop geweest. 1 euro doet nu al 180 kronen. Voor hun is het minder wand alles word langzaam aan wel duurder om dat het van over zee moet komen. Vroeger reisde zij veel meer dan nu, het is gewoon te duur geworden. Vorig jaar om deze tijd deed 1 euro nog ca 90 kroon. Zo komt het verschil in crisis wel wat dichter bij en de gevolgen duidelijker, al hoe wel ze hebben te eten en rijden ook nog met een behoorlijke camper rond, dus iets zegt mij dat het wel mee valt.
Oke verder met de dag, Siglufjorour is vroeger de gouden stad geweest op haring gebied. Het kon hier niet op met de vangst en verwerking, tot dat de vangsten terug liepen en de hele haring verwerking hier instortte. Even voor de duidelijkheid we hebben het hier over de vis en niet de tentharingen.
Wat eigenlijk wel heel mooi is in dit museum is dat alles van de tijd er nog gewoon is, IJslanders gooien blijkbaar weinig weg. Zelfs snijmoeren en dat soort dingen zie je gewoon op de schappen liggen. Alleen de haring en de mensen uit die tijd missen nog. Oke de geur zal ook wel niet alles geweest zijn, misschien maar goed dat die dingen missen.
Nu net is er nog een groep van 11 Engelsen neer gestreken. Deze zijn met 9 motoren en een volgauto 4 dagen aan het toeren op IJsland en gaan morgen in een keer terug naar Reyjavik . sommige hadden nog nooit off road gereden dus dit was wel een hele gave rit. En toen kwam het mooiste de gereedschapskist, dacht dat ze die alleen bij Engelse auto’s nodig hadden , hier op moest wel even gelachen worden. Maar begin het nu te snappen Engelsen houden gewoon van sleutelen dus vandaar dat iedereen dat met een landrover ook maar moet.
Deze mooie dag sluiten we vanavond weer af met een buitje hoop dat het daar ook bij blijft en niet de hele nacht regen. Gelukkig was de was al wel droog en die zit dan ook al weer netjes in de tas.
Morgen maar weer eens kijken waar de route ons gaat brengen.

Comments are closed.