zondag 21 juni

Zondag 21 juni
Het buitje van gisteravond was maar een kleintje. Nat het buitje nog tot half twee (IJslandse tijd)
Met de Engelsen zitten kletsen over van alles en nog wat van voetbal , politiek tot auto’s en motoren. Was een geslaagde avond. En waar om de politie nou ieder half uur langs kwam zijn we nog steeds niet uit. Was vast door de Engelse motorbende op gehuurde motoren. Ja dan zou ik ook ieder half uur langs rijden om te kijken of die gehuurde motoren er nog wel staan.
In de loop van de avond kwamen er nog petjes langs, ja die hebben ze hier ook, van die jonge jongens in een veel te nieuwe gepimpte auto. We werken in de visserij en verdienden een miljoen kronen per maand. dus daar om kan dit. Visserij is ook het enige wat op IJsland nog geld oplevert. Later vertelde een IJslander op de camping dat er van die miljoen kronen de belasting en andere premies nog af gaan en dan blijft er helemaal niet zo veel meer over. We hebben er dan ook flink om moeten lachen.
s ‘Nachts heeft het toch nog flink geregend en deze keer moest dan ook het buiten doek weer eens nat de auto in. Na afscheid te hebben genomen van de Engelsen weer eens onder weg, al heeft een dag stil staan ook wel zijn charme gehad. De bedoeling is om vandaag langs de kust naar Holan, te rijden en onder weg nog een auto museum aan te doen.
De reis gaat sneller dan verwacht en ook het bezoek aan de auto’s gaat sneller, of ik het me er meer van voor gesteld. Het museum is een kleine loods met een 30 tal heel netjes gerestaureerde auto’s, ja,ja ook een landrover. Achter het museum is het eigenlijk veel interessanter. Hier staan de wereld aan oude auto’s nou, zou je van sommige niet meer zeggen dat het nog een auto is. Ook staan hier nog allerlei oude trekkers er werktuigen . tussen het oud ijzer heb ik me langer vermaakt dan in het museum zelf. Nou zie je toch ook bij veel boerderijen een hoop oud ijzer staan en regelmatig staan hier ook nog een landrover serie 2 of 3 tussen maar of het echt nog wat is weet ik niet maar voor de lief hebbers IJsland is dus ook nog een land waar vast wat leuks te vinden is op dat gebied, vermoed alleen dat er een hoop werk aan zit.
Na hier uit gekeken te zijn op naar Holar waar de oudste stenen kerk staan van IJsland oo sorry kathedraal moet het zijn. hier zetelde van of 1106 tot 1802 een van de twee bisschoppen van IJsland. Bij het woord kathedraal denk je aan iets groots, op IJsland niet daar is het gewoon een klein kerkje maar van binnen ziet het er waanzinnig uit.
En nu lig ik wel weer ver voor op het schema, de planning was om pas tegen het eind van de middag in Holar te zijn en dan daar de camping op te zoeken maar heb nu nog de hele middag te gaan. In de boeken en op de kaart is niks anders leuks in de buurt te vinden waar je de hele middag nog de tijd aan kwijt kunt. Dan toch maar al vast door naar Saudarkrokur. Daar gelijk ook maar even de tank weer vol diesel doen, en wie kom ik daar tegen bij de pomp onze Engelse motorbende, dus nog weer heerlijk met mekaar staan te kletsen en met zo iets van nou tot de volgende keer zijn we weer allemaal onze weg gaan vervolgen. In een van de boeken voor deze reis stond een stuk over de saga van Gerttir de sterke. De locatie waar dit afspeelde zou nog al een bijzondere plek zijn dus op naar die plek. En wat denk je op die hele plek niks te vinden over de saga. Wel vertrekt daar een bootje naar het eiland Drangey, dit komt ook in de saga voor. Alleen vandaag vaart er geen bootje meer.

Als het lukt wil ik morgen misschien wel op deze plaats de nacht door brengen en da dag er op als nog eens op dat eiland kijken. Het moet er fantastisch zijn met vogels en rotsformaties. Maar begin nu aan al dat soort woorden toch een ander kaartje te hangen, maar laat me nog steeds graag verrassen. Het is en blijft hier toch 1 groot avontuur.
Na hier te zijn geweest de reis vervolgd over de kust weg naar Sakgastrond deze streek is een wat verlaten streek met weinig boerderijen en geen dorpjes , wel veel kleine meertjes en drassigland. Langs de kust veel hoge en steile kliffen ideaal om te vogelen. Vogels zitten er zeker, blijft super gaaf om alles zo maar op een randje van en rots te zien zitten. Hier word ik er door een IJslander die hier regelmatig vogels komt kijken op attent gemaakt dat er ook ivoormeeuwen tussen zitten. Dit is toch wel even de krent in de pap vandaag. Zelf had ik er waarschijnlijk over heen gekeken. Na nog wat leuke tips, voor wat andere locaties, heb ik weer afscheid genomen en ben verder gegaan. Uit eindelijk ben ik vandaag geëindigd in Sakgastrond. een klein dorpje met nog geen 1000 inwoners. De camping hier is weer uitstekend en opmerkelijk genoeg kost deze ook niks. Achter af had ik beter hier de was kunnen doen in plaats van gister, er staat hier gewoon een wasmachine en ik heb het gister op de hand mogen doen, oke wel eer van mijn werk.
De zon begint er nu weer door te komen dus ga zo nog even een lekker stuk lopen en morgen kom ik toch een stukje in het, Miek land. Of zo als Owen zei “girlfriend, no go zone” maar ja soms moet je toch even de grens opzoeken en op verkenning gaan. Zeker na de tip van een mooie overnachtingplaats.

Comments are closed.