woensdag 24 juni

Woensdag 24 juni
Vandaag begon eens met super mooi weer en zon. Blijk baat is het aan de kust al tijd beter vertoeven dan in het binnen land, hoop dat, dat nog gaat veranderen en dat de zuid kust ook net zo veel zon brengt.
Na alles weer eens in gepakt te hebben eerst nog even een stuk je terug om een kleine geiser te zien, bij aan komst blijkt deze het niet meer te doen. Jammer maar hoop er komende weken toch nog wel wat te zien. Terug in Husavik, eerst eens in het walvismuseum kijken. Husavik heeft zich uit geroepen tot walvis stad. Het museum is werkelijk schitterend en van de meeste soorten hebben ze ook wel een skelet, hoe zou dat toch kunnen. Maar in het museum wordt maar weinig in gegaan op de jacht. Vroeger was dit op IJsland een echte bedrijfstak zeker in de plaats als Husavik. Alleen leeft Husavik nu meer van de toerist die walvissen komt kijken dan van de jacht er op. Blijft raar dat ze aan de ene kant zo zuinig op alles zijn en dat o, zo graag laten zien en aan de andere kant ook nog steeds er op jagen. Blijven denk ik toch IJslanders.
Na mijn bezoek hier eens een bezoek gebracht aan een stukje strand waar regelmatig fossielen worden gevonden, ja natuurlijk vindt ik niks, of toch wel? Dit laat ik maar even in het midden, het moet nog wel mee het land uit en of het mag is verst twee. Dus nog even geduld graag. Onder het wandelen ook de nodige eidereenden nesten tegen gekomen. De scholeksters hier hebben het zelfde als de sterns, je komt te dicht bij en we vallen aan. Dit had ik nog nooit zo mee gemaakt. Waren ze in Nederland ook maar zo vel. Dan liep je op veel plaatsen veel ongemakkelijker.
Om vandaag de noordoost toer af te sluiten ga ik terug naar Dettifoss over de F862 deze weg is nu wel open en kan ik Dettifoss vanaf de westkant bekijken. Op de weg er heen kom ik ook nog de watervallen genaamd Katler tegen, deze zie je van af de oost zijnde niet eens. Maar ze zijn eer de moeite waard. Dit is niet 1 waterval maar dit zijn er wel tientallen, de een nog mooier dan de ander. Wat wel een vreemde gewaarwording is, is dat ik hier in mijn uppie loop. Als ik bij de auto terug kom,kom ik nog wel een IJslands stel tegen dat de hele rivier afloopt van hoog naar laag. Toch wel knap om te doen, het is geen vlakterrein maar berg op berg af en een aantal dagen zoet ben je zeker, wie weet ooit nog eens, je moet wel een heel mooi uitzicht op alles hebben.
De weg F862 is een mooie weg om te rijden maar net zo slecht als de oostelijke weg. Alleen heeft deze weg minder weg van een wasbord maar overal zitten kuilen en liggen stenen, het blijft goed op letten, ook staat er nog een leuke plas water op de weg. En je gelooft het niet ik kom tot twee maal toe een gewone luxe auto tegen. F862 is alleen voor 4×4. Oke lef heb je dan wel, of zou het meer stom zijn? Ik weet het niet en was de plas water al door om daar nog achter te komen.
Na de watervallen, het is dan inmiddels al zeven uur s’avonds, nog op naar Egilsstadir dit is toch nog wel even rijden, ook als je de rondweg 1 neemt, waar je maar 90 mag. En om de schapen moet denken.
Schappen zijn op IJsland geloof ik heilig, als je er 1 aanrijd dan vergoed je de boer de schade en je eigen schade? Ja dan had je moeten remmen.
Tegen half tien kom ik er dan toch aan. Naar door verschillende landschappen te gereden zijn, waar onder een heel groot deel door een steen woestijn. Er is daar niks anders te zien dan stenen, stenen, steentjes, zand en stof. Als of je op de maan rijd. Begin me in eens af te vragen zijn we wel op de maan geweest of was het IJsland?
De camping in Eglisstadir ziet er nou niet uitnodigend uit, van hier blijf ik vannacht. Het staat hier tot aan de laatste plek vol. Ja de veerboot naar het vaste land vertrekt morgen weer. Handig om te weten dat ik dan als ik ga ook niet hier moet wezen.
Even verder ligt nog een camping in het bos, daar is het nog heel rustig en ruim. Alleen de lucht , boven mij, begin ik mijn bedenkingen bij te hebben.
Oo, voor ik het vergeet Owen smste dat hij weer op IJsland is, morgen maar even horen hoe zijn plannen zijn en of we wat kunnen afstemmen.

Comments are closed.