Donderdag 25 juni

Donderdag 25 juni
De weergoden, zijn mij vandaag niet gunstig gestemd. Heb voor het eerst zelfs de tent in de regen afgebroken. Het doel van de reis vandaag is Reydarfjordur. Onder weg kom ik een hoop Nederlanders en andere nationaliteiten tegen, ja de boot is weer aangekomen. Ben benieuwd wie en wat ik de komende dagen tegen ga komen. De meest gebruikelijke route is om van de boot eerst naar het zuiden te gaan. Om via Reykjavik naar het noorden te gaan.
Aan gezien het weer slecht bleef het boek er eens bij gepakt op te kijken of er nog wat leuks in de buurt te doen was. Er blijkt in Reydarfjordur, in de tweede wereldoorlog een geallieerde basis te zijn geweest. Op de plaats van deze basis is nu een museum. Bij aankomst blijkt het pas vanaf 1 uur open te zijn. tot die tijd heb ik dan mooi even de tijd om mijn verslag van gister te maken, was gisteravond niet meer van gekomen. Was pas over tienen op de camping, tent op gezet en gelijk gaan slapen.
Het IJslands oorlogs museum is echt een aanrader om eens een kijk je te nemen. Een heel klein deel van de gebouwen staat er nog steeds, het zij wel wat vervallen. Er word er op dit moment 1 van opgeknapt om nog wat voertuigen van de tijd te kunnen stallen. Verder is het museum redelijk simpel ingericht maar het geeft wel heel duidelijk een idee hoe die tijd was. Ook de film die ze hebben geeft heel mooi weer hoe het in die jaren daar geweest moest zijn. Naast Britse militairen hebben er ook Noorse militairen gezeten deze moesten de Britten leren hoe te overleven in de sneeuw dit is wel 1 van de mooiere museums die ik tot nu toe op IJsland gezien heb. De basis was een ziekenhuis van opzet voor als er een invasie op Noorwegen plaats zou vinden.
Na dit bezoek wat toch een kleine twee en halfuur in beslag nam, zei toch al dat het interessant was, op nieuw de regen in en van fjord naar fjord. De zuidoost kust is meer van het zelfde dan de noordoost kust. Met alle laag hangende bewolking en regen is je wel de mooie vergezichten,, ook wel weer jammer, toch heeft de regen en die wolken ook wel weer wat geeft een heel andere wereld. Toch hoop ik de komende dagen weer wat meer zon te hebben.
Onder tussen heb ik Owen ook nog gebeld, was mooi om mekaar weer even te horen en bij te kletsen. Zijn plannen zij wat gewijzigd, dus is nog even afwachten waar en wanneer we mekaar weer tegen komen. Maar we hebben beide de nummers en een telefoon dus het gaat vast goed komen.
De rit door de fjorden gaat door als het even droog is en de bewolking lost een beetje op heb je toch een heel mooi uitzicht alleen bergtoppen zijn niet zichtbaar.
Door het slechte weer ben ik behoorlijk opgeschoten in de richting van Reykjavik mag ook wel wat het is zo 8 juli. Deze nacht zal ik Djupivogr blijven staan. Goed en wel heb ik mijn tent staan of ik word in het Nederlands aangesproken. Dat blijft een rare gewaarwording, de man is in 1974 met een Ijslandse getrouwd en naar IJsland gegaan. Tja op de uitnodiging voor koffie zeg je geen nee dus mee naar de vouwwagen. Deze wagens zie je ontzettend veel op IJsland, al zie je ook steeds meer caravans. Deze vouwwagen zijn wel wat degelijker en luxer dan de gene die we in Nederland kennen. De meest luxe uitvoering, zo word mij verteld is echt van alle gemakken voorzien.

Comments are closed.