zaterdag 27 juni

Zaterdag 27 juni
Het was vandaag een waar feest om op te staan, overal om mij heen riepen goudplevieren en een aantal watersnippen maakten het orkest af. Na alles weer ingepakt te hebben en weer eens buiten te hebben kunnen ontbijten de omgeving van Stafallen een beetje verkent. De rotsen hier hebben de meest mooie kleuren was ook waar plezier om hier te lopen en te rijden. Rijden was wel heel gaaf, weggetjes zo smal als de auto en hellingen van meer dan 30%, al met al leuke uitdagingen om eens rustig de tijd voor te nemen.
Voor ik het vergeet te vertellen, heb gister ook de eerste poolvos van mijn reis gezien, deze zijn al met zo brutaal als de Nederlandse en steken gewoon bij daglicht over. Was wel even twee keer kijken van wat loopt daar nou. Zijn veel donkerder dan in Nederland.
Na het genieten komt ook het moeten doen van boodschappen en jullie van een nieuw verhaal voorzien. Dat even van een verhaal voor zien werd wat langer, eerst even met mijn broer Nico zitten kletsen en gelijk daar achter aan nog een poos met Marieke, ook wel heel gezellig om beide weer te spreken. Daarna toch maar boodschappen gaan doen. Gelukkig lijkt het weer weer op te knappen ik kon nu van uit Hofn al wat gletsjer tongen zien. De reis brengt me vandaag bij het ijsschotsen meren van Jokulsarlon en Fallsarlon, deze liggen aan de gletsjertongen van de Breioamerkurjokull en Fjallsjokul. Jokulsarlon is de grootste van de twee en hier drijven ook de meeste ijsschotsen in. Oke alleen ijsschotsen in in het andere meer drijft op het moment niks.
Toch was de bedoeling om bij Fjallsarlon te overnachten maar aangezien hier weinig gte zien is en ik bij beide in een grindbak sta. Toch besloten om bij Jokulsarlon te overnachten. Officieel mag je bij beide niet overnachten en een tent opzetten in het grind zie ik ook niet zitten dus slaap een nacht in de auto. In Nederland dit maar eens zo maken dat het ook gewoon lekker makkelijk kan.
Jokulsarlon is wel heel toeristisch gemaakt bij aan komst staat het dan ook vol met auto’s en bussen. Je kunt er zelfs met een boot tussen de schotsen door varen. Waar mensen zich al niet toe laten verleiden. Maar geduldig wachten word beloond en we staan nu nog maar met 4 auto’s op de parkeer plaats, waar van een Nederlandse camper met 2 stellen uit Zeeuws Vlaanderen, heerlijk even bij ze zitten koffie drinken en over IJsland zitten kletsen. Nogmaals mijn dank voor de koffie.
Hier na eens heerlijk ijs wezen kijken, jammer genoeg zonder zon, maar de opkomende mist maakt het ook wel heel spannend en apart. Zouden ze zich nou ook zo op de Titanic hebben gevoelt toen ze tussen die schotsen door voeren? Het geeft wel een heel mooi beeld al is fotos maken niet het makkelijkst met al dat wit. Hoop toch dat er een hoop mooie tussen zitten.
Oke niet alles is wit, zitten ook stukken tussen die kristalhelder zijn en die bijna zwart zijn van vulkanische as. Het lange wachten werd wel beloond , met het opkomen van het water kwamen veel ijsschotsen die onderweg waren naar zee nog weer terug het meer is. Dit gaf een geweldig schouwspel. Zeker met de vissende sterns en zeehonden er achter aan.
Vannacht blijf ik hier staan en hoop morgen dan toch een beetje zon te krijgen. Op dit moment trekt het helemaal dicht met de mist. Dit heeft ook wel weer wat spookachtigs.
Zomaar eens mijn bed in de auto klaar maken en kijken of dat een beetje slapen wil. Ja had al een keer eerder geoefend langs de Duitsesnelweg dus zal het nu ook vast wel gaan. Zal alleen er nog wel even over denken hoe ik dit in de toekomst toch makkelijker kan doen. Of wordt een Landrover Defender 130, aangepast als camper dan toch nog een optie? Toch maar eens met de boekhouder gaan overleggen of dit een optie is en dan lekker op camper kenteken. Genoeg weer om over te dromen.

Comments are closed.