Zondag 2 Augustus

Zondag 2 Augustus
De dag eindigde gister zo mooi met de zon, daar is vandaag niks meer van te zien. het regent pijpenstelen. Ondanks het weer heb ik vannacht toch weer heerlijk geslapen. Tegen negen uur begint lijkt het dan toch even droog te worden dus snel inpakken voor alles nog natter wordt. Het buiten zeil van de tent doe ik eerst maar even in een vuilniszak, het water loopt er aan alle kanten vanaf. Dit wordt nog wat als ik donderdag ook zo in moet pakken. Maar het weer mag zeker de pret niet gaan drukken. Net voor dat het weer begint te regenen zit alles in de auto. Ontbijten doe ik vandaag dan ook maar in de auto.
Na het ontbijt gaat de reis weer beginnen de afstanden blijven deze dagen beperkt tot wat langs de oostkust scharrelen. Maar ook daar zijn gelukkig nog veel mooie dingen te zien, al hoop ik wel dat het weer de komende dagen ook nog een beetje mee gaat werken. Ik heb voor vandaag besloten om de kant van Neskaupstaour op te gaan. Voordat ik daar heen ga wil ik eerst nog een stop maken bij Helgustaoir, dit is de naam van een boerderij maar ook van de vlakbij gelegen oude dubbelspaatgroeve. Deze ligt net voor bij Eskifjorour. Dubbelspaat geeft een dubbele breking van het licht, waardoor je alles wat je onder een helder stukje dubbelspaat legt dubbel ziet. Van de 17de tot in de 20ste eeuw is de mijn in werking geweest. De grootste steen die hier ooit gedolven is weegt 230 kg en is te bewonderen in het British Museum in Londen. Dubbelspaat werd gebruikt voor tal van instrumenten , zoals microscopen, tot de komst van het kunststof. De groeve is sinds 1975 beschermt gebied.
De wandeling er naar toe is maar heel kort, ondanks de regen waag ik het er maar even op. Onder weg kom ik op het pad al kleine stukjes dubbelspaat tegen. Bij de mijn die gewoon open is ligt buiten nog veel meer en ook wat grote stukken. Had niet verwacht dat ik hier zo makkelijk wat zou vinden. Kan het toch niet laten op wat stukken in mijn jaszak te steken. Ik ben mijn zaklamp vergeten en om alleen de mijn in te gaan zie ik niet zo zitten. Voor een volgende keer weet ik dan dat ik licht mee moet nemen om eens een kijkje binnen te kunnen nemen.
Na de mijn/groeve rij ik terug naar Eskifjorour en neem de weg naar Neskaupstaour deze gaat met redelijke hellingen en bochten om hoog de berg op. Dan in eens verschijnt er een eenbaanstunnel dat wordt dus weer goed opletten. Het aparte van deze tunnel nog, dat er in de tunnel zelf een helling om hoog en naar beneden zit. Waar je in eerste instantie niet eens over heen kan kijken. je zou haast gaan denken dat dit het ontwerp van een dronken IJslander zou zijn geweest. Maar het blijf grandioos. Bij de aankomst in Neskaupstaour is alles versiert met slingers en strikken. Dat hadden ze nou echt niet voor mij hoeven doen. klopt dit hebben ze ook niet voor mij gedaan. Het eerste weekend van augustus is een nationale feest op IJsland van Handel en Banken. Wat het precies in houd heeft nog niemand mij kunnen uitleggen. Het enige dat ze uitleggen is dat het weer aardig roet in het feest gooit. Het is wel een feit dat heel veel mensen in dit weekend gaan kamperen en het een echt familie feest is. Als ik er toch nog achter kom wat het nou precies in houd, kom ik er nog op terug. Ik kies er dan ook voor om naar het natuur histories museum hier te gaan. Dit museum is wel wat te vergelijken met de Nederlandse natuur historische musea. Ze hebben hier dan ook van alle vogels op IJsland een exemplaar. Naast vogels hebben ze ook veel vanuit zee. Alleen laat hier mijn IJslands, Engels en Latijn aardig in de steek wat het allemaal moet zijn. Er zitten wel hele leuke en bijzondere dingen tussen, vogelde keer ook maar een vissen en zeeleven boek mee. Na hier heerlijk rond gedwaald te hebben gaat de reis terug de regen in. De campings in Neskaupstaour staan van wegen het feest zo vol dat er eigenlijk geen plek meer is. Onderweg heb ik bij Eskifjorour ook nog een camping gezien. Dit ligt toch mooi op de route terug, de mooie reis naar de tunnel begint weer en het is toch ook nu weer even een aparte ervaring. Terug in Eskifjorour kom ik bij de camping aan. Daar staat nog een IJslander die net aan het inpakken is. Na het zien dat ik uit Nederland kom , komt hij een praatje maken en verteld dat zijn zoon, die net weg is, in Delft heeft gestudeerd en ze hier afgelopen dagen op herten aan het jagen zijn geweest. Om hier een hert neer te mogen schieten moet je 80.000 IJslandse kronen neerleggen en dan komt er voor een gids nog 13.000 kronen bij. Maar dan heb je wel een manlijk hert wat schoon toch al gauw 80 kg weegt. Er leven hier in de omgeving zo’n 6000 herten (rendieren)waar van er ieder jaar 1300 geschoten mogen worden. Weet ik ook weer hoe dit op IJsland werkt.
Na het opzetten van de tent, probeer ik nog even het buitendoek te laten drogen. Het is dan ook maar even of het regent weer. Snel het doek er over en met mijn boek de tent in en daar eens rustig verder lezen. Ook op deze rustige manier de reis door komen is toch best aangenaam.

Comments are closed.