Dinsdag 4 Augustus

Dinsdag 4 Augustus
Het even koffie drinken van gister werd wat later. Tegen twee uur IJslandse tijd kruip ik mijn tent pas in. Hierdoor begon de ochtend vanmorgen ook wat later. Tegen half tien rol ik dan toch de tent uit. Na het ontbijt nog even Bij Gerard een kopkoffie gedaan, en wordt het tijd om afscheid te gaan nemen. Gerard gaat naar eerst naar de dubbelspaat groeve en dan gaat hij door naar Neskaupstaour. Ik begin langzaam aan met opruimen van mijn spullen. De tent is bijna geheel droog. alleen het buiten doek is nog wat vochtig van de condens. Na alles ingepakt te hebben begint mijn reis van Eskifjorour naar Egelsstadir. Hier wil ik nog wat inkopen doen voor de laatste dagen en ook voor op de veerboot. Ook staan er nog wat dingen op het lijstje die eigenlijk wel mee naar Nederland moeten. Aa gekomen in Egelsstadir lukt het om zo goed als alles te vinden. Van uit Egelsstadir begint de weg de bergen over naar Seydisfjordur. Hoe hoger ik kom hoe mooier het uitzicht op de omgeving van Egelsstadir wordt. De eerste kennismaking met IJsland was ook over deze weg, alleen is nu alle sneeuw weg. Toch wel een heel ander zicht. Als ik de bergen verder indraai begint het in eens ook meer te waaien. Op het bord onderaan de berg stond een zuiden wind met een windkracht zeven, die is er ook zeker. Het zicht wordt ook steeds minder en op een geven moment is het ook zeker niet meer dan 20 meter en dan in eens doemt er de achter kant van een bus op. Deze gaat wel heel rustig de berg af. In deze dichte wolken ben je ook helemaal je ori├źntatie van hoe ver het nog naar beneden is kwijt en dan ineens sta je beneden in Seydisfjordur. Het waait en het regent, dan wordt het plan om de laatste nachten in een jeugdherberg door te brengen toch waarheid. De tent is zo goed als droog en om alles nu weer nat te laten worden is ook geen optie, dus opzoek naar het Hostel. Aan gekomen bij het hostel is er gelukkig nog plek voor de komende nachten. Heb ik aan het eind van de reis toch nog weer een beetje geluk. Seydisfjordur heeft op 2 plaatsen een jeugdherberg. Ik mag naar de andere locatie. Dit blijkt het oude ziekenhuis van Seydisfjordur te zijn dat in het verleden van uit Noorwegen is ge├»mporteerd. Als ik er aan kom regent het nog steeds en het is ook nog erg rustig in de herberg. Naar mate de tijd vordert word het steeds drukker in de herberg. De herberg vult zich met Duitsers, Denen, Fransen, Italianen en Canadezen. Een Deens en een Duits echtpaar moeten ook donderdag de boot hebben. De meeste andere zijn hier op doorreis en blijven maar een nacht.
In de keuken is het wel weer even wennen om op een eclectisch fornuis te koken. Ook zijn er niet genoeg pannen in de keuken dus al gauw heb ik mijn eigen kist uit de auto om zo mijn eten te koken. Eerst eten en dan afwassen, uhm waar zijn mijn pannen gebleven? De eerste die er achter komt dat hij een pan van mij gebruikt is een Duitser die zich gelijk verontschuldigt, geeft niet zet straks maar op de kist neer. Een ander komt gelijk vragen of hij een pan van mij mag lenen.
Zo ben ik in een jeugdherberg ook gelijk weer wat ervaringen rijker. Buiten blijft het maar waaien en regenen. Ik heb dan toch ook echt de juiste beslissing genomen. Ook na de weerberichten op internet gezien te hebben is het ook wel de tijd om IJsland te gaan verlaten, over heel IJsland staan donker grijze wolken afgedrukt, met af en toe een heel klein zonnetje er achter vandaan.

Comments are closed.