Archive van juni 2009

woensdag 24 juni

vrijdag 26 juni 2009

Woensdag 24 juni
Vandaag begon eens met super mooi weer en zon. Blijk baat is het aan de kust al tijd beter vertoeven dan in het binnen land, hoop dat, dat nog gaat veranderen en dat de zuid kust ook net zo veel zon brengt.
Na alles weer eens in gepakt te hebben eerst nog even een stuk je terug om een kleine geiser te zien, bij aan komst blijkt deze het niet meer te doen. Jammer maar hoop er komende weken toch nog wel wat te zien. Terug in Husavik, eerst eens in het walvismuseum kijken. Husavik heeft zich uit geroepen tot walvis stad. Het museum is werkelijk schitterend en van de meeste soorten hebben ze ook wel een skelet, hoe zou dat toch kunnen. Maar in het museum wordt maar weinig in gegaan op de jacht. Vroeger was dit op IJsland een echte bedrijfstak zeker in de plaats als Husavik. Alleen leeft Husavik nu meer van de toerist die walvissen komt kijken dan van de jacht er op. Blijft raar dat ze aan de ene kant zo zuinig op alles zijn en dat o, zo graag laten zien en aan de andere kant ook nog steeds er op jagen. Blijven denk ik toch IJslanders.
Na mijn bezoek hier eens een bezoek gebracht aan een stukje strand waar regelmatig fossielen worden gevonden, ja natuurlijk vindt ik niks, of toch wel? Dit laat ik maar even in het midden, het moet nog wel mee het land uit en of het mag is verst twee. Dus nog even geduld graag. Onder het wandelen ook de nodige eidereenden nesten tegen gekomen. De scholeksters hier hebben het zelfde als de sterns, je komt te dicht bij en we vallen aan. Dit had ik nog nooit zo mee gemaakt. Waren ze in Nederland ook maar zo vel. Dan liep je op veel plaatsen veel ongemakkelijker.
Om vandaag de noordoost toer af te sluiten ga ik terug naar Dettifoss over de F862 deze weg is nu wel open en kan ik Dettifoss vanaf de westkant bekijken. Op de weg er heen kom ik ook nog de watervallen genaamd Katler tegen, deze zie je van af de oost zijnde niet eens. Maar ze zijn eer de moeite waard. Dit is niet 1 waterval maar dit zijn er wel tientallen, de een nog mooier dan de ander. Wat wel een vreemde gewaarwording is, is dat ik hier in mijn uppie loop. Als ik bij de auto terug kom,kom ik nog wel een IJslands stel tegen dat de hele rivier afloopt van hoog naar laag. Toch wel knap om te doen, het is geen vlakterrein maar berg op berg af en een aantal dagen zoet ben je zeker, wie weet ooit nog eens, je moet wel een heel mooi uitzicht op alles hebben.
De weg F862 is een mooie weg om te rijden maar net zo slecht als de oostelijke weg. Alleen heeft deze weg minder weg van een wasbord maar overal zitten kuilen en liggen stenen, het blijft goed op letten, ook staat er nog een leuke plas water op de weg. En je gelooft het niet ik kom tot twee maal toe een gewone luxe auto tegen. F862 is alleen voor 4×4. Oke lef heb je dan wel, of zou het meer stom zijn? Ik weet het niet en was de plas water al door om daar nog achter te komen.
Na de watervallen, het is dan inmiddels al zeven uur s’avonds, nog op naar Egilsstadir dit is toch nog wel even rijden, ook als je de rondweg 1 neemt, waar je maar 90 mag. En om de schapen moet denken.
Schappen zijn op IJsland geloof ik heilig, als je er 1 aanrijd dan vergoed je de boer de schade en je eigen schade? Ja dan had je moeten remmen.
Tegen half tien kom ik er dan toch aan. Naar door verschillende landschappen te gereden zijn, waar onder een heel groot deel door een steen woestijn. Er is daar niks anders te zien dan stenen, stenen, steentjes, zand en stof. Als of je op de maan rijd. Begin me in eens af te vragen zijn we wel op de maan geweest of was het IJsland?
De camping in Eglisstadir ziet er nou niet uitnodigend uit, van hier blijf ik vannacht. Het staat hier tot aan de laatste plek vol. Ja de veerboot naar het vaste land vertrekt morgen weer. Handig om te weten dat ik dan als ik ga ook niet hier moet wezen.
Even verder ligt nog een camping in het bos, daar is het nog heel rustig en ruim. Alleen de lucht , boven mij, begin ik mijn bedenkingen bij te hebben.
Oo, voor ik het vergeet Owen smste dat hij weer op IJsland is, morgen maar even horen hoe zijn plannen zijn en of we wat kunnen afstemmen.

dinsdag 23 juni

vrijdag 26 juni 2009

Dinsdag 23 juni
Ik zal vandaag niet beginnen met het weer maar het heeft vannacht weer, ach ik noem het niet. Na heerlijk gedoucht te hebben, de lucht van zwavel begint al te wennen. Volgens mij ruik ik het naar nog 2 weken niet eens meer en is het net of het gewoon is.
Vandaag de grote dag gaat het lukken om een treeplank te laten lassen. Het antwoord ja dat is gelukt. Alleen was deze IJslander wat minder van stof dan ik van de meeste gewent ben. Maar goed het zit weer vast. En nu maar eens kijken of ze hier ook ze geweldig las werk leveren als in Nederland. Als het tot ik in Nederland terug ben vast zit luit het antwoord ja, anders heb ik toch wel mijn bedenkingen. Ik kon pas om twee uur terecht dus mooi de tijd om boodschappen te doen en een condoleancekaart voor mevrouw Dragt, was gisteravond toch even schrikken toen ik het bericht van mijn broertje las. Dat heer Dragt overleden was op 19 juni.
In de supermarkt moet je ook gaan denken om wat je zegt er lopen veel te veel Nederlanders die schrokken ook even dat er ineens Nederlands gesproken kon worden. Wel leuk om te horen is dat de meeste maar voor twee of drie weken hier zijn en toch ook wel jaloers tegen mij acht weken aan kijken. persoonlijk vindt ik acht weken nog haast te kort, er is hier zo veel te zien en te doen.
Na het las werk dan toch eindelijk op naar Husavik, onderweg stop ik alleen nog bij een klein auto museum, toch even kijken of die nog leuke dingen hebben staan.
Dat stond er zeker en allemaal ook zo perfect gerestaureerd, als of ze nieuw zijn. buiten stonden vijf geprepareerde, splinternieuwe Defenders, deze behoren aan een IJslander. Ingolfur, hij verhuurd deze Defenders aan groepen van minimaal 8 en maximaal 20 personen. Bij een groep van acht gaan er twee auto’s mee en bij 20, vier. Daar naast rijd hij zelf mee en geeft aanwijzingen. Ja de groep rijd zelf met deze auto’s. Je huurt dan ook alleen de auto’s en de rest moet je zelf regelen. Deze rit had hij 20 Italianen mee. In 11 dagen maken ze dan bijna 2500 km. Hij was wel jaloers op de manier waar op in het dan doe in alle rust. En ik vindt soms al dat ik veel rij op een dag. Na heerlijk even te hebben staan kletsen en toch ook even bij mekaar naar de auto kijken. blijken die Defenders helemaal niet zo erge gepimpt te zijn als de auto van Owen. Deze 5 Defenders zijn ca 1,5 inch verhoogt en daar door paste er al 39 inch banden onder moet zeggen dat het wel gaaf staat. Kreeg ook de tip om bij mijn auto naar groter te gaan en dan ook even breder, volgens zeggen moet dat gewoon passen. Wie weet ter zijner tijd er toch maar eens aan geloven. Zeker als ik nog eens terug ga. Wat ik nu al niet uitsluit.
Na afscheid genomen te hebben en gelijk nog wat folders mee gekregen te hebben ook voor Owen, ja ze kennen mekaar toevallig. Zegt Ingolfur, als er wat is gewoon bellen , landrovers helpen we altijd. Kijk dat is nog eens fijn om te weten. Nieuwsgierig geworden www.safaris.is.
In Husavik, komen we mekaar weer tegen zijn groep gaat voor een deel walvissen kijken en een deel gaat de Husavikkurfjall beklimmen, dit is een berg van 417 meter hoog en de top is per auto te bereiken, wel erg steil en met hele scherpe haarspeldbochten. Of ik ook niet zin had om mee naar boven te rijden, ja dan zeg je geen nee he. Het uitzicht was schitterend het was zo helder dat je Grimsey( eiland waar de poolcirkel ligt) kon zien liggen. De tocht er heen was al gaaf maar de afdaling nog veel leuker. Voor het eerst op IJsland toch maar in zijn lage en afdalen in zijn 2 anders gaat het wel heel hard door die haarspeldbochten. Beneden nog enkele route tips gehad van Ingolfur. En toen maar eens op naar de camping, was in middels toch al zeven uur.
morgen zal ik weer langs dettifoss gaan komen en zo als het nu lijkt ben ik s’avonds, weer op het punt waar ik gestart ben met de tocht door het noordoosten en zal ik gaan beginnen aan de tocht van het zuidoosten naar het zuidwesten. Vast met veel nieuwe indrukken en uitdagingen. Heb er nu al zin in.

maandag 22 juni

dinsdag 23 juni 2009

Maandag 22 juni
Na heerlijk geslapen te hebben, had ik gehoopt dat het zou lukken om mijn tent vandaag eens droog in te pakken. Ze zeggen hoop doet leven nou in dit geval doet het regen. Snel tussen de buien door alles afgebroken. Gelukkig hou ik dan de binnentent wel droog.
Na dit alles eens rustig op de kaart kijken wat de reis vandaag brengen gaat. Het eerste stuk wordt in juli nog een keer gereden, weet nu al dat, dat stuk echt wel genieten wordt. Oja, Miek ik heb die rots al gezien en het zag er super uit, weet zeker dat je er van zult genieten.
Op deze route dan ook nog niet veel foto’s gemaakt is toch leuker om daar samen dingen te ontdekken. De verhalen over deze route teken ik dan ook wel in, maar was een super toer om te doen.
Na dit alles is de terugreis richting het oosten begonnen vandaag als laatste plaatsen in de reis naar het westen Blonduos en Hvammstang aan gedaan .Na Hvammstang is de echte terug tocht begonnen deze zal voor een heel groot deel over de rondweg 1 gaan, met als uitstapjes nog naar Grenvik, Husavik en hopelijk over de westelijke route langs Dettifoss en met veel mooi weer.
Vanmiddag eerst terug gereden naar de plek waar de boot naar Drangey, maar van wegen het slechte weer ging er geen boot en het was maar de vraag of er morgen wel een gaat. Is dat even een tegen vallen. Weer was in die hoek ook echt wel slecht vandaag. Optie 1 is hier blijven staan en afwachten wat het morgen doet en de tent in de regen opzetten , met de kans dat alles net is en morgen nat de auto in gaat. Of optie 2 al vast de rondweg opzoeken en in oostelijke richting gaan. Na de weersvoorspellingen gezien te hebben ben ik er uit, ga voor 2. De rondweg rijdt uitstekend en de landschapen waar deze door gaat zijn super mooi. Alleen stroppen voor foto’s zit er op deze weg niet in, best wel jammer. Snap nu ook best dat mensen met 14 dagen de rondweg rijden genoten hebben. Ik heb er zeker van genoten, maar de wegen buien de rondweg hebben wel de voorkeur.
Het ergste van het rijden op de rondweg is dat het zo verschrikkelijk opschiet. Ben dan ook al weer in Akureyri aan gekomen en tja ook weer op de zelfde camping want er is er maar 1 voor auto’s. Heb gelijk ook de eerste schade de achter steun van de rechter treeplan is gebroken, morgen mooi een uitdaging om dat ergens te laten lassen. Wel apart dat zo iets op een bijna vlakke rondweg kapot gaat. Oke hij is daar alk slecht en IJsland zal ook wel zijn best gedaan hebben. Gelijk ook een mooie rede om in Nederland eens naar wat anders te gaan kijken en bedenken. Vondt de oplossing van de Duitsers wel een hele mooi om de koker gelijk als luchttank te gebruiken, als ik terug ben maar eens van gedachte wisselen met deze en gene.
Vandaag ook maar eens wat benzine gehaald de brandstof van coleman en aan verwanten is niet te verkrijgen. Dan maar over op benzine dat gaat ook goed.
Zo nog een kop thee en dan lekker slapen morgen maar wat regelen om te lassen en boodschappen doen en als eind punt staat Husavik op de planning

zondag 21 juni

dinsdag 23 juni 2009

Zondag 21 juni
Het buitje van gisteravond was maar een kleintje. Nat het buitje nog tot half twee (IJslandse tijd)
Met de Engelsen zitten kletsen over van alles en nog wat van voetbal , politiek tot auto’s en motoren. Was een geslaagde avond. En waar om de politie nou ieder half uur langs kwam zijn we nog steeds niet uit. Was vast door de Engelse motorbende op gehuurde motoren. Ja dan zou ik ook ieder half uur langs rijden om te kijken of die gehuurde motoren er nog wel staan.
In de loop van de avond kwamen er nog petjes langs, ja die hebben ze hier ook, van die jonge jongens in een veel te nieuwe gepimpte auto. We werken in de visserij en verdienden een miljoen kronen per maand. dus daar om kan dit. Visserij is ook het enige wat op IJsland nog geld oplevert. Later vertelde een IJslander op de camping dat er van die miljoen kronen de belasting en andere premies nog af gaan en dan blijft er helemaal niet zo veel meer over. We hebben er dan ook flink om moeten lachen.
s ‘Nachts heeft het toch nog flink geregend en deze keer moest dan ook het buiten doek weer eens nat de auto in. Na afscheid te hebben genomen van de Engelsen weer eens onder weg, al heeft een dag stil staan ook wel zijn charme gehad. De bedoeling is om vandaag langs de kust naar Holan, te rijden en onder weg nog een auto museum aan te doen.
De reis gaat sneller dan verwacht en ook het bezoek aan de auto’s gaat sneller, of ik het me er meer van voor gesteld. Het museum is een kleine loods met een 30 tal heel netjes gerestaureerde auto’s, ja,ja ook een landrover. Achter het museum is het eigenlijk veel interessanter. Hier staan de wereld aan oude auto’s nou, zou je van sommige niet meer zeggen dat het nog een auto is. Ook staan hier nog allerlei oude trekkers er werktuigen . tussen het oud ijzer heb ik me langer vermaakt dan in het museum zelf. Nou zie je toch ook bij veel boerderijen een hoop oud ijzer staan en regelmatig staan hier ook nog een landrover serie 2 of 3 tussen maar of het echt nog wat is weet ik niet maar voor de lief hebbers IJsland is dus ook nog een land waar vast wat leuks te vinden is op dat gebied, vermoed alleen dat er een hoop werk aan zit.
Na hier uit gekeken te zijn op naar Holar waar de oudste stenen kerk staan van IJsland oo sorry kathedraal moet het zijn. hier zetelde van of 1106 tot 1802 een van de twee bisschoppen van IJsland. Bij het woord kathedraal denk je aan iets groots, op IJsland niet daar is het gewoon een klein kerkje maar van binnen ziet het er waanzinnig uit.
En nu lig ik wel weer ver voor op het schema, de planning was om pas tegen het eind van de middag in Holar te zijn en dan daar de camping op te zoeken maar heb nu nog de hele middag te gaan. In de boeken en op de kaart is niks anders leuks in de buurt te vinden waar je de hele middag nog de tijd aan kwijt kunt. Dan toch maar al vast door naar Saudarkrokur. Daar gelijk ook maar even de tank weer vol diesel doen, en wie kom ik daar tegen bij de pomp onze Engelse motorbende, dus nog weer heerlijk met mekaar staan te kletsen en met zo iets van nou tot de volgende keer zijn we weer allemaal onze weg gaan vervolgen. In een van de boeken voor deze reis stond een stuk over de saga van Gerttir de sterke. De locatie waar dit afspeelde zou nog al een bijzondere plek zijn dus op naar die plek. En wat denk je op die hele plek niks te vinden over de saga. Wel vertrekt daar een bootje naar het eiland Drangey, dit komt ook in de saga voor. Alleen vandaag vaart er geen bootje meer.

Als het lukt wil ik morgen misschien wel op deze plaats de nacht door brengen en da dag er op als nog eens op dat eiland kijken. Het moet er fantastisch zijn met vogels en rotsformaties. Maar begin nu aan al dat soort woorden toch een ander kaartje te hangen, maar laat me nog steeds graag verrassen. Het is en blijft hier toch 1 groot avontuur.
Na hier te zijn geweest de reis vervolgd over de kust weg naar Sakgastrond deze streek is een wat verlaten streek met weinig boerderijen en geen dorpjes , wel veel kleine meertjes en drassigland. Langs de kust veel hoge en steile kliffen ideaal om te vogelen. Vogels zitten er zeker, blijft super gaaf om alles zo maar op een randje van en rots te zien zitten. Hier word ik er door een IJslander die hier regelmatig vogels komt kijken op attent gemaakt dat er ook ivoormeeuwen tussen zitten. Dit is toch wel even de krent in de pap vandaag. Zelf had ik er waarschijnlijk over heen gekeken. Na nog wat leuke tips, voor wat andere locaties, heb ik weer afscheid genomen en ben verder gegaan. Uit eindelijk ben ik vandaag geëindigd in Sakgastrond. een klein dorpje met nog geen 1000 inwoners. De camping hier is weer uitstekend en opmerkelijk genoeg kost deze ook niks. Achter af had ik beter hier de was kunnen doen in plaats van gister, er staat hier gewoon een wasmachine en ik heb het gister op de hand mogen doen, oke wel eer van mijn werk.
De zon begint er nu weer door te komen dus ga zo nog even een lekker stuk lopen en morgen kom ik toch een stukje in het, Miek land. Of zo als Owen zei “girlfriend, no go zone” maar ja soms moet je toch even de grens opzoeken en op verkenning gaan. Zeker na de tip van een mooie overnachtingplaats.

zaterdag 20 juni

dinsdag 23 juni 2009

Zaterdag 20 juni
Vandaag is de relax dag van deze week geworden. Vanmorgen eerst heerlijk wat langer blijven liggen. Gelijk maar even geoefend met ontbijt maken voor in juli. Mis alleen nog een oven bij mijn coleman, warme broodjes gaat dus niet lukken, misschien wel een mooi verjaardagscadeau. Kan wel verklappen de IJslandse eieren knappen bij het koken, binnenkort eens met andere eieren nog eens proberen. Toch is het ook wel leuker om zo op te staan en weten dat je vandaag geen meter gaat rijden. Wat een rust.
Na mijn ontbijt eerst eens de was gedaan en die te drogen hangen. Best leuk als iedereen naar je zit te kijken en hoopt dat het opzetten van je waslijn een aantal keren mis gaat, jammer dan gaat gewoon goed.
Tussen door vertrekken en komen er weer mensen op de camping. Onder het maken van en kop thee spreekt Peter mijn aan. Een Nederlander die hier met nog 3 andere landgenoten en een zeiljacht ligt om mee te doen aan de zeilrace naar Grimsey en terug. De start, heb ik gemist, deze zou volgens zeggen om zes uur zijn, maar die was dus al veel eerder, ik snap niks meer van de IJslanders en tijd. Dus sorry ook geen foto’s van de start. Wat op zich wel weer jammer is, toch maar even uitzoeken wie hier voor verantwoordelijk is. Wel te hopen dat we, ja om het Hollandse gevoel te houden, we winnen. Hoop dat ik daar later nog eens op terug kan komen na een mailtje van Peter over hoe het gegaan is.
Vandaag voor het eerst de vraag gekregen van IJslanders of ik niet boos op ze was van wegen het vallen van de bank. Ik boos waarom, mijn geld stond er niet en IJsland is nog nooit zo goedkoop geweest. 1 euro doet nu al 180 kronen. Voor hun is het minder wand alles word langzaam aan wel duurder om dat het van over zee moet komen. Vroeger reisde zij veel meer dan nu, het is gewoon te duur geworden. Vorig jaar om deze tijd deed 1 euro nog ca 90 kroon. Zo komt het verschil in crisis wel wat dichter bij en de gevolgen duidelijker, al hoe wel ze hebben te eten en rijden ook nog met een behoorlijke camper rond, dus iets zegt mij dat het wel mee valt.
Oke verder met de dag, Siglufjorour is vroeger de gouden stad geweest op haring gebied. Het kon hier niet op met de vangst en verwerking, tot dat de vangsten terug liepen en de hele haring verwerking hier instortte. Even voor de duidelijkheid we hebben het hier over de vis en niet de tentharingen.
Wat eigenlijk wel heel mooi is in dit museum is dat alles van de tijd er nog gewoon is, IJslanders gooien blijkbaar weinig weg. Zelfs snijmoeren en dat soort dingen zie je gewoon op de schappen liggen. Alleen de haring en de mensen uit die tijd missen nog. Oke de geur zal ook wel niet alles geweest zijn, misschien maar goed dat die dingen missen.
Nu net is er nog een groep van 11 Engelsen neer gestreken. Deze zijn met 9 motoren en een volgauto 4 dagen aan het toeren op IJsland en gaan morgen in een keer terug naar Reyjavik . sommige hadden nog nooit off road gereden dus dit was wel een hele gave rit. En toen kwam het mooiste de gereedschapskist, dacht dat ze die alleen bij Engelse auto’s nodig hadden , hier op moest wel even gelachen worden. Maar begin het nu te snappen Engelsen houden gewoon van sleutelen dus vandaar dat iedereen dat met een landrover ook maar moet.
Deze mooie dag sluiten we vanavond weer af met een buitje hoop dat het daar ook bij blijft en niet de hele nacht regen. Gelukkig was de was al wel droog en die zit dan ook al weer netjes in de tas.
Morgen maar weer eens kijken waar de route ons gaat brengen.

vrijdag 19 juni

dinsdag 23 juni 2009

Vrijdag 19 juni
Vandaag is de planning om grotendeels de dag door te brengen in Akureyri, als ik tot twee uur in mijn tent was blijven liggen had ik dat ook zeker gered, maar nu niet. Het is dan een van de grotere steden op IJsland. Smorgens eerst in het Nonnahus, wezen kijken. Dit is het huis waar Jon Sveinsson, opgroeide, en dat terug komt in zijn Nonni-boeken. (meer…)

donderdag 18 juni

donderdag 18 juni 2009

Donderdag 18 juni
Afgelopen nacht was een koude tot tegen het vriespunt, ook de wind en de regen bevorderen de temperatuur hier nou niet erg. Gelukkig toch heerlijk warm geslapen en de tent is echt waterdicht, altijd maar weer afwachten. Gelukkig regent het zo af en toe even bijna niet dus op het juiste moment je tent afbreken, en dan is allen het buiten doek nat dus dat een wat losse rol in de auto en vanavond maar weer zien wat voor weer het is.
(meer…)

woensdag 17 juni

woensdag 17 juni 2009

Woensdag 17 juni.
Vandaag begon de dag triest met regen. Gisteravond laat was de bui al in aantocht en sloot ik de dag af met een regenboog. Het belooft dus een sombere dag te worden hier op Ijsland, tja 8 weken zon is ook bijna onmogelijk . wat betreft de auto is dit weer wel goed heb weer zicht door de achterruit en het stuift op de wegen bijna niet meer, laten we het maar positief benaderen
(meer…)

dinsdag 16 juni

woensdag 17 juni 2009

Dinsdag 16 juni.
Lekker rustig op gestaan en heerlijk ontbeten. Daarna alles weer ingepakt, ja het houd je bezig dat kamperen. Vandaag staan de watervallen van IJsland op het programma, maar eerst nog even wezen lopen in het bos, “bos” ja je hoort het goed bos, IJsland heeft bos! Bomen zijn niet groot en ca 50 jaar oud meeste bestaat uit berk en ook kom je groepen met lariks tegen.
(meer…)

maandag 15 juni

dinsdag 16 juni 2009

Maandag 15 juni.
Het feest van de IJslandsejeugd was een echt feest, volgens mij hebben de meeste niet eens geslapen. Om een uur snachts, nou ja, nog steeds licht, dus om nu letterlijk van nacht te spreken, ging de muziek een tiental standen hogen en dit duurde zeker tot een uur of zes. (meer…)